Insulele grecești sunt cele mai râvnite locuri de vacanță din Europa. Aici veți găsi unele dintre cele mai frumoase plaje din lume, cu apă cristalină turcoaz, nisip fin alb, arome autentice, nopți pline de distracție, peisaje perfecte, ospitalitate și fețe mereu zâmbitoare. Noi am făcut o selecție cu cele mai frumoase insule din Grecia pentru o vacanță de vis. Poate așa vă va fi mai ușor de ales următoarea destinație în Grecia.

Santorini este insula perfectă pentru îndrăgostiți. Este renumită pentru apusurile de soare superbe, pentru căsuțele albe cu acoperiș albastru și pentru peisajele incredibile pe care le oferă. Însă Santorini are mult mai multe de oferit. Acum 3500 de ani a avut loc o explozie vulcanică, rezultând astfel plaje cu nisip negru și stânci în nuanțe psihedelice. De asemenea, erupția a păstrat orașul antic Akrotiri sub straturi de cenușă, creând astfel teren fertil pentru strugurii Assyrtiko și pentru vinurile Vinsanto. Capitala insulei este Fira, un orășel ”cocoțat” pe o stâncă înaltă. Este destul de aglomerat cu magazine, taverne, hoteluri și cafenele, însă farmecul grecesc este întâlnit la tot pasul. Câteva zile în Santorini se pot transforma într-o poveste.

Insula Santorini Grecia Blog Calator
Insula Santorini, Grecia – Sursă foto: flyhoneystars.com

Symi este o insula mica, însă extrem de frumoasă. Este o destinație populară pentru excursioniștii de o zi. Puteți ajunge aici din portul Mandraki din Rhodos. Portul orașului Symi este colorat și strălucește în nuanțe de galbez, roz, albastru sub soarele ce răsare din Marea Egee. Pe această insuliță veți găsi plaje ascunse, retrase și romantice. Singurul dezavantaj ar fi faptul că majoritatea acestor plaje, cu câteva excepții, pot fi regăsite doar de pe apă; ceea ce înseamnă ca veți avea nevoie de acele watertaxi sau de bărci special. Însă uneori trebuie să facem mici eforturi pentru intimitate. Atmosfera din Symi este mereu plăcută și relaxantă.

Milos este insula cu o mare diversitate a plajelor. Unele au nisip alb, unele nisip negru, unele sunt stâncoase. Plaja Sarakiniko, una dintre cele mai frumoase plaje din Milos, este unică, fiind formată din roci de un alb imaculat. Mulți asociază această plajă cu luna. Cele trei plaje din Paliochori sunt înconjurate de pereți înalți de stânci, cu pietricele multicolore, iar apa are zone calde, unde este alimentată de izvoare minerale subacvatice fierbinți. Toate plajele din Milos se mândresc cu apă cristalina, curată, de un albastru superb. Insula Milos este surprinzătoare, nu ai cum să te plictisești aici. Sunt multe lucruri de vizitat, puteți explora natura ore în șir, fiind ”furați” de frumusețea peisajelor. Portul principal al insulei, Adamas, provine din cuvântul grecesc ”diamant”, pentru că de sus, acest golf arată ca un inel, iar satul alb, din continuarea golfului, arată ca un diamant pentru inel.

Paros este o insulă grecească mai puțin cunoscută, dar foarte frumoasă, la 2 ore distanță cu feribotul de Santorini și Mykonos. Paros este plină de plaje minunate, noaptea este plină de viață, iar orașele de un alb imaculat. Parikia și Noussa sunt cele mai mari orașe din insula Paros, perfecte pentru plimbări, cumpărături, mâncare și distracție. De asemenea, pe insulă se poate face windsurfing excellent, kite-surfind sau scufundări. Paros este acea zonă mai fermecătoare și datorită faptului că nu este asaltată de turiști.

Insula Paros Grecia Blog Calator
Insula Paros, Grecia – Sursă foto: greeksunyachts.com

Mykonos este insula perfecta pentru cei în căutare de petreceri și distracție la maxim. De asemenea, în Mykonos se găsesc unele dintre cele mai chic hoteluri. Orașul Mykonos, cunoscut și sub numele de Chora, este un oraș pitoresc, cu străzi mici, vopsite în alb, unde arhitectura tradițională a rămas intactă. Dacă ajungeți aici, nu uitați de renumitele mori de vânt din Chora și de cele din Ano Mera. Acestea reprezintă unul dintre cele mai importante obiective turistice din peisajul insulei Mykonos. Să nu uităm de plajele acestei insule. Plaje mai puțin populate, pe care vă puteți relaxa în voie, și plaje faimoase pentru petreceri, cum ar fi Paradise Beach. Indiferent de ce alegeți, nu vă va lipsi apa incredibil de limpede și albastră.

Ikaria este o insula grecească muntoasă și sălbatică, cu peisaje uluitoare. Golfurile acestei insule sunt mici și veți putea să vă bucurați de apele sale termale și de arhitectura unică a insulei, care vă va purta înapoi în timp, în Grecia antică. Deși nu este o insula foarte turistică, nu vă va lipsi nimic aici: sporturi de apă, viață de noapte, magazine, relaxare, plaje superbe. Dacă ajungeți aici nu ratați vinul icarian, produs încă din antichitate, și foarte lăudat.

Insula Ikaria Grecia Blog Calator
Insula Ikaria, Grecia – Sursă foto: espalhafactos.com

Zakynthos este casa renumitei plaje Navagio, una dintre principalele atracții turistice ale insulei, unde se găsește epava unui vas. Această plajă ocupă locul 1 în TOP 10 plaje din Europa pe care să îți petreci vacanța de vară. Însă această insulă are mult mai multe de oferit. Pentru iubitorii de natură, munții sălbatici din nordul insulei, plajele cu broaște țestoase și golfurile stâncoase ale Peninsulei Vassilikos sunt alegeri perfecte. Orașul principal, Zante, are piețe spațioase pentru plimbări, un port fermecător și case vesele, numai bune de pozat.

Lefkada este una dintre preferatele mele când vine vorba despre cele mai frumoase insule din Grecia pentru o vacanță de vis. Este o evadare relaxantă pentru călătorii care doresc să surprindă viața rurală din insulele grecești. Aici puteți citi despre toată experiența noastră din Lefkada, insula care ne-a făcut să îndrăgim Grecia și mai mult.

Gavdos este cea mai sudică insulă din Europa și am inclus-o în această listă în primul rind datorită peisajului intact, a naturii mai puțin exploatată de turiști și a dedicării localnicilor de a-și menține tradițiile. Există puține locuri de cazare, așa că ar trebui să vă interesați din timp. Plajele din Gavdos sunt unele dintre cele mai frumoase plaje in Grecia și toată insula este o oază de liniște și relaxare. Dacă ajungeți pe insula Gavdos nu ratați Cape Tripiti, cel mai sudic punct European.

Insula Gavdos Grecia Blog Calator
Insula Gavdos, Grecia

Creta este cea mai mare insula grecească, este una dintre cele mai frumoase insule din Grecia pentru o vacanță de vis. Iubitorii de pace pot căuta plajele retrase din mijlocul naturii și satele mai liniștite precum Mirtos, Kato Zakros sau Makrigialos. Pentru cei pasionați de exploatarea naturii, estul insulei Creta deține munți și păduri, perfecte pentru drumeții. Cei ce sunt interesați de discoteci, baruri și băuturi se pot îndrepta spre satele din Hersonissos sau Malia, care nu sunt atât de autentice, însă îți garantează distracție. Creta este un mozaic de orașe portuare fermecătoare, de plantații de măslini și de plaje sălbatice sau mai pline de viață. Când vizitați Creta, trebuie neapărat să închiriați o bicicletă sau o mașină, pentru a nu pierde nimic din această insulă. Este prea frumoasă pentru a nu fi explorată de la un cap la altul.

Grecia este o țară superbă, cu greu putem face un top al celor mai frumoase insule din Grecia pentru o vacanță de vis. Mulți s-au ”îndrăgostit” de culorile și mirosurile acestei țări, de spiritul autentic, de istoria, de bogăția naturii sale și de spa-urile naturale, dar mai presus de toate de ospitalitatea grecească, de care toată lumea vorbește și se bucură.