7 zile în lefkada plaja egremni by blog calator
Plaja Egremni, Lefkada

Lefkada, cunoscută și ca Lefkas sau Levkas, este o insulă ce face parte din grupul Eptanisa sau grupul celor ”șapte insule” din Marea Ionică, din Grecia de Vest. Eptanisa este formată Zakinthos, Kefalonia, Kerkyra, Paxy, Kythera și Ithaki. De asemenea, Lefkada este a patra mare insulă grecească, după Zakynthos, Kefalonia și Corfu.
Insula este separată de continent printr-un canal îngust, Drepanos, unde există un trotuar lung și un pod plutitor, ceea ce face ca Lefkada să fie a doua insulă grecească (după insula Evia) accesibilă cu mașina.
Din București în Lefkada sunt 1059 de kilometri, pe care îi puteți parcurge cu mașina sau cu avionul. Cel mai apropiat aeroport de Lefkada este Aktion, aflat la 25 de kilometri de capitala insulei, însă eu nu am găsit zbor direct, toate având escală, ceea ce face ca durata zborului să fie destul de lungă. Din această cauză, multă lume alege să ajungă în Lefkada cu mașina.

Unde ne cazăm în Lefkada

Soluțiile de cazare de aici sunt numeroase șă variază de la apartamente de vacanță, până la hoteluri de lux și vile private. Depinde de fiecare în parte, de posibilitățile financiare, de locația cazării, de activitățile pe care vreți să le faceți aici, și de multe altele. Vă pun la dispoziție mai jos două hărți, pentru a vă hotărî mai ușor asupra zonei în care vreți să vă luați cazare.

Noi am stat 7 zile în Lefkada și am fost cazați în Nidri, un orășel în partea estică a insulei, o zonă mai animată. Locația acestui oraș este perfectă, din punctul meu de vedere. Din Nidri sunt 20 kilometri până în orașul Lefkada, 20 kilometri până în stațiunea Vassiliki, din partea de sud a insulei și 27,5 kilometri până în partea vestică a Lefkadei, unde se găsesc renumitele plaje cu apă turcoaz. Nidri este o stațiune și un oraș drăguț și cochet. În timpul zilei este mai liniștit, plajele nu sunt aglomerate, iar apa este foarte curată. Seara, orașul începe să fie mai aglomerat, mai gălăgios și mai animat. Mie mi-a plăcut și peisajul din jurul plajelor, acestea fiind înconjurate de munți, păduri și insule. De asemenea, portul din Nidri este foarte frumos, în special seara.

Nidri, Lefkada

Nidri este perfect pentru călătoriile cu barca. De aici puteți lua excursii scurte, în jurul insulelor Meganisi și Skorpios, care sunt foarte aproape. Puteți lua si excursii mai lungi, pentru a ajunge în Kefalonia, în Kastos, în Kalamos, pe plajele insulei Ithaka sau pe plajele din partea de vest a Lefkadei, unde accesul este un pic mai dificil.
Cel mai bine este să mergeți în port și să vedeți la fața locului vapoarele și ofertele ce vă sunt puse la dispoziție. Noi am luat excursia pe mare organizată de Nidri Star I. Nu ne-am putut bucura foarte mult de locurile unde ne opream și de plajele frumoase. Totul a fost pe grabă, pentru că trebuia să ajungem la următoarea locație. Așa că vă recomand să vă luați două excursii, în zile diferite, pentru a savura fiecare oprire. Mă refer la doua excursii diferite, bineînțeles, în funcție de preferințele fiecăruia.

Croazieră Lefkada
Golden Beach, insula Ithaka

Ce plaje merită explorate în Lefkada

Plaja Milos este o frumoasă plajă din vestul insulei Lefkada, în imediata apropiere a sătucului Agios Nikitas. Accesul de pe insulă pe această plajă este mai dificil, ceea ce face ca Milos să nu fie foarte aglomerată. Însă drumul dificil este uitat imediat cum ajungeți pe plajă. Dacă vreți să veniți la plajă aici, trebuie să știți că nu veți găsi aici nimic amenajat, cum ar fi șezlonguri sau baruri. Așa că trebuie să veniți înarmați și pregătiți 🙂 Noi am stat câteva ore pe plaja Milos și a fost tare relaxant și odihnitor, iar apa este minunată, de un turcoaz incredibil.
Plaja Kathisma, situată tot în vestul Lefkadei, este o plajă amenajată cu umbrele, șezlonguri, baruri pe plajă și sporturi nautice. Peisajul este foarte frumos: stânci albe, nisip alb și apă turcoaz și limpede.

7 zile in Lefkada
Plaja Milos, Lefkada

Aceste două plaje am apucat noi să le explorăm din vestul insulei Lefkada. Însă dacă aveți timp, vă recomand să mergeți pe plaja Agios Nikitas și pe plaja Kalamitsi, tot din această zonă. Noi le-am păstrat pentru următoarea vizită în Lefkada 😉

Plaja Egremni, situată în sud-vestul Lefkadei, este considerată una dintre cele mai frumoase plaje din Marea Mediterană. Este spectaculoasă. Se întinde pe o suprafață de 2 kilometri, cu nisip alb, apă turcoaz și accesibilă doar de pe mare. Înainte de cutremurul din 2015, această plajă putea fi accesibilă și de pe insulă. Cele 350 de trepte care trebuiau coborâte erau renumite și accentuau peisajul minunat,însă cutremurul le-a distrus. În iunie 2017, aceste scări nu erau refăcute și din cauza crizei financiare din Grecia, încă nu s-a început reconstruirea lor. Vă pot confirma că Plaja Egremni este superbă și fără acele scări. Mi-a plăcut foarte mult faptul că Egremni este mai sălbatică. Nu veți găsi nici baruri, nici șezlonguri, deci dacă vreți să stați aici toată ziua, trebuie să veniți pregătiți. Plaja se aglomerează doar când ajung vapoarele cu cei entuziasmați să vadă Egremni live, așa cum am fost și noi 🙂 În urma noastră, plaja a rămas pustie. Vă puteți închiria o barcă sau un yacht, sau puteți plăti un drum dus dimineața și un drum întors seara, pentru a face plajă toată ziua pe plaja Egremni.
Plaja Porto Katsiki, situată tot în partea de sud-vest, este renumită pentru peisajul său și pentru marea turcoaz. Arată de-a dreptul fascinant. Plaja este înconjurată de dealuri și stânci abrupte.
Plaja Vasiliki, situată în sudul insulei Lefkada, este o plajă populară pentru windsurfing. Într-o zi mai aglomerată, imaginea a sute de surferi ce prind viteză pe mare, poate fi spectaculoasă.

7 zile in lefkada
Plaja Egremni, Lefkada
7 zile in Lefkada
Plaja Porto Katsiki, Lefkada

7 zile în Lefkada

Ce este de vizitat pe această insulă

Pe lângă croazierele și plajele despre care am povestit mai sus, vă recomand și alte locuri pe care nu trebuie să le ratați în Lefkada.
Cascadele Dimossari, situate la periferia orașului Nidri, sunt locul perfect pentru a înota în apele cristaline și reci ale lacului format la baza cascadei. Din oraș sunt aproximativ 3 kilometri până la cascadă. Am citit unele recenzii ce spuneau că drumul este complicat de parcurs. Mie nu mi s-a părut deloc greu. De-a lungul drumului veți vedea lămâi, portocali, măslini, care ajută ca cei 3 kilometri să treacă foarte ușor 🙂 Vă puteți odihni la cafeneaua de lângă cascadă, amenajată în mijlocul pădurii, cafenea ce emană o atmosferă tare plăcută.

Capitala insulei, orașul Lefkada. Acest oraș îți oferă o senzație de relaxare în timpul zilei, iar seara este plin de viață. Plimbați-vă pe străduțele vibrante ale orașului și vizitați portul. De neratat este bulevardul Derpfeld, care traversează centrul și bulevardul Aggelou Sikelianou, care începe de la Podul de lemn, unde puteți face poze super. Pe-o parte a bulevardului sunt cafenele si restaurante, iar pe cealaltă parte este marea, care în acel punct formează o lagună.

În imediata apropiere a orașului puteți vizita Castelul Agia Maura, de unde priveliștea asupra lagunei și a Lefkadei este minunată. Aici puteți vizita și biserica Santa Maura.

Alte orașe frumoase pe care le puteți vizita pe insulă sunt: Agios Nikitas, Vasiliki, Kalamitsi, Sivota.

Capul Doukato, Lady’s Cape, este cel mai sudic punct al insulei, unde se află un far folosit din anul 1890. Drumul până la far este șerpuit și oferă priveliști foarte frumoase. Noi am avut ocazia să vedem acest punct al Lefkadei de pe mare. Stâncile albe ce se înalță deasupra apei albastre a Marii Ionice sunt impresionante. Dacă aveți ocazia, nu ratați un apus de soare aici, se spune ca este superb.
Mănăstirea Faneromeni este cel mai important centru religios al insulei Lefkada. Este situată pe un deal, deasupra orașului, și oferă o priveliște superbă asupra capitalei Lefkada și asupra părții nordice a insulei. Este o oază de liniște, de unde plecați încărcați cu energie pozitivă.

Lefkada Grecia
Capul Doukato,Lefkada

Bucătăria tradițională grecească

Să nu cumvă să nu vă bucurați de specialitățile tradiționale grecești. În cele 7 zile în Lefkada, am încercat cam tot ce se putea încerca, din punct de vedere culinar 🙂 Există numeroase restaurante, în toate stațiunile Lefkadei, unde puteți servi fructe de mare proaspete, salate grecești, brânzeturi și iaurturi, vestitul gyros, souvlaki și deserturi tot felul. Toate delicioase. Grecii sunt stăpânii cărnii la grătar. Eu m-am îndrăgostit de felul în care gătesc grecii. Voi reveni, într-un alt articol, cu restaurantele la care am încercat toate minunățiile gătite de greci.
Nu plecați din Grecia fără să încercați…..
– Moussaka (musacaua grecească) – Are la bază carne tocată, multe legume, sos bechamel și multe mirodenii, printre care scorțișoara.
– Souvlaki și Gyros – mâncarea fast-food preferată în Grecia
– Pitta
– Friptura de miel
– Pește proaspăt și fructe de mare – Eu sunt o fană a fructelor de mare. Trebuie să încercați calamarii, care sunt gătiți împreună cu un sos de lămâie și ulei de măsline, numit ladholemono. De asemenea, vă recomand să încercați
caracatița la grătar. Delicios!
– Feta și alte brânzeturi – Feta de aici este delicioasă. Încercați salata grecească cu brânză feta, încercați halloumi pe grătar sau iaurtul grecesc, ce este folosit pentru la vestitul sos tzatziki.
– Deserturile grecești – Dulciurile sunt bazate pe combinații de ulei de măsline și miere. Vă recomand să încercați baclavaua și kataifi (sau kanafeh).

Pe lângă peisajele frumoase, pe lângă locurile minunate pe care le-am vizitat, și pe lângă mâncărurile delicioase pe care le-am încercat, cel mai mult m-au impresionat oamenii, felul lor de a trăi și felul lor de a se purta cu turiștii.
Sunt oameni atât de calzi și blânzi. Mereu au un zâmbet larg afișat pe față, de parcă nu ar avea nicio grijă în viață. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care grecii au o medie de viață mai lungă 🙂
Atmosfera din Grecia m-a făcut să mă îndrăgostesc de această țară, care are ceva aparte, ceva deosebit, ceva ce nu aș putea descrie în cuvinte. 7 zile în Lefkada nu sunt de ajuns pentru a explora frumusețile insulei…