Călător pentru o zi in Gibraltar

0

V-am povestit AICI despre cum ne-am luat bilet de avion pentru 3 zile în Malaga. Din cele 3 zile, am plănuit să petrecem o zi in Gibraltar, un mic teritoriu britanic, locul în care Europa este despărțită de Nordul Africii. Zis și făcut. Din Malaga am închiriat o mașină și într-o oră jumătate eram ajunși la destinație.
Pont! Referitor la drum, de menționat este faptul că noi am luat-o pe autostradă, AP-7, din Malaga înspre Gibraltar. Am plătit taxe de autostradă în valoare de aproximativ 20 euro. Când ne-am întors, am mers pe drumul A-7. Pe aici nu am plătit nicio taxă, e mai ușor de oprit în orașele andaluze, iar timpul petrecut pe drum a fost tot de o oră jumătate. Sfatul nostru pentru voi, pentru a evita niște cheltuieli, este să alegeți drumul A-7, din Malaga către Gibraltar.
Ajunși la destinație, pentru a evita aglomerația, am parcat mașina în La Linea de la Conception, orășel spaniol lipit de granița cu Gibraltar.  Apoi am trecut vama pe jos.

O zi in Gibraltar

Imediat cum am trecut de porțile de control, unde am prezentat buletinul (NU aveți nevoie și de pașaport), am ajuns pe pista aeroportului. E interesantă treaba aceasta pentru că circuitul avioanelor face parte din traficul orașului. De fiecare dată când un avion decolează sau aterizează, se pun barierele și se opresc pietonii și mașinile. Apoi se repornește traficul pentru cei din urmă, pentru traversarea pistei.

Ajunși în Gibraltar, am mers direct la telecabină, cu care am urcat la altitudinea de 426 metri, pe The Rock Of Gibraltar. Biletele le puteți cumpăra de aici. Noi ne-am luat doar urcat, pentru că am vrut să coborâm pe jos, în compania maimuțelor.

În vârf, priveliștea este senzațională.
Maimuțele, pașnice, își vedeau de treaba lor. Citisem că pot fi agresive, așa că am cam păstrat distanța de ele. Însă erau tare simpatice, se jucau, dormeau la soare, mergeau liniștite pe lângă noi.
Maimuțele nu trebuie hrănite, amenda este mare.

Dar să revenim la priveliștea senzațională. Este un loc în care ne-am simțit mai liberi, mai aproape de cer, cu lumea întreagă la picioare. Am rămas cu adevărat uimiți de frumusețile pământului. În depărtare se pot zări Golful Gibraltarului, Coasta Soarelui a Spaniei, Coasta Africană și locul unde Marea Mediterană se unește cu Oceanul Atlantic.

The Rock Of Gibraltar
The Rock of Gibraltar

Ne-am oprit și la restaurantul din vârful stâncii, unde ne-am răsfățat cu un pahar de sangria. Noi tot în Spania ne simțeam 😉

Gibraltar
Top of The Rock Of Gibraltar

Am luat-o apoi spre oraș, pe jos, la vale. Nu e cel mai ușor traseu, nici cel mai greu, dar e tare frumos. Printre atracțiile întâlnite pe drum enumerăm Podul Windsor, Bateria O`Hara, Castelul Moorish, Tunelele din cel de-al doilea Război Mondial, Tunelele Great Siege sau Peștera Sf. Michael`s.

Aici am scris și despre coasta sudică a Portugaliei

Orașul propriu-zis e frumos, colorat, micuț, îngrijit, cu străduțe înguste și pietruite. Aleea comercială începe de la Piața Cazematelor, o piață plină de terase, unde puteți servi fish and chips.

Ce mai vizităm într-o zi în Gibraltar

  • Europa Point – punctul cel mai sudic al Gibraltarului
  • Mediterranean Steps – traseu spre The Rock Of Gibraltar, începe la Jews Gate şi ține până la O’Hara’s Battery
  • Portul din Gibraltar
  • Muzeul Gibraltar – un muzeu dedicat culturii și istoriei acestui teritoriu
  • Grădina Botanica Alameda
  • Coloanele lui Hercules

Am petrecut o zi in Gibraltar și ne-a plăcut foarte mult. Este un loc fascinant!