Au trecut câțiva ani de când am vizitat Catedrala Notre-Dame de Paris, unul dintre cele mai importante puncte de interes din Paris și Franța întreagă.  Un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, Catedrala Notre-Dame de Paris datează din secolul paisprezece, cu începere a construcției din anul 1163.

Catedrala Notre-Dame din Paris este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual. În zilele aglomerate, pricinuite de sărbători sau evenimente importante, 50.000 de turiști îi trec pragul zilnic. Este imperativ să omagiem acest punct de atracție turistic atât din perspectiva turismului, dar mai ales din cea istorică.

catedrala notre-dame de paris incendiu in flacari inainte
Catedrala Notre-Dame de Paris înainte de incendiu.
Sursa: abc13.com

Vestea că Notre Dame arde a fost una tulburătoare pentru întreaga suflare omenească, la nivel mondial. Însă istoria ne învață că acest simbol a trecut prin tot felul de încercări distructive, care, spre final, au rezultat în renașterea acestei catedrale gotice, mai puternică și mai maiestuoasă.

catedrala notre dame de paris incendiu
Imagini de la Catedrala Notre-Dame de Paris în seara incendiului.
Sursa: usatoday.com

Incendiu la Notre-Dame – primele ore după stingerea focului

Catedrala Notre-Dame de Paris a luat foc luni seară, 15 aprilie, în jurul orei locale 18:30. Timp de 16 ore, în Paris, în jurul incendiului, s-a instaurat un mix de sentimente, de regret și de pierderea speranței. În toată lumea, în jurul televizoarelor, milioane de oameni priveau cu sufletul la gură și așteptau un deznodământ. Aproximativ 600 de pompieri aveau o misiune aproape imposibilă în a stăvili flăcările de la Notre Dame. Aceștia au reușit să salveze opere de artă extraordinar de valoroase care se regăseau în catedrală la ora incendiului.

În timp ce acoperișul și spirala s-au prăbușit în totalitate, mistuite de flăcări, echipele de intervenții au reușit să salveze structura construcției gotice, alături de două turnuri. Catedrala Notre-Dame de Paris, cu o istorie veche de 850 de ani, marcată și îndurerată, continuă să privească spre viitor. Aici puteți vizualiza primele fotografii din interiorul Notre Dame, după ce flăcările au fost stinse.

Catedrala Notre-Dame – cu speranță spre viitor

În toată negura tristeții, veștile bune încep să apară. Lucrări de artă de o importanță uluitoare au reușit să fie salvate. Vorbim aici despre „coroana de spini” despre care se spune că a fost purtată de Iisus înainte de crucificare, dar și de mantia purtată de Ludovic al IX al Franţei și de clopotele principale. Totodată, crucea și altarul nu au fost distruse de foc, astfel putând fi salvate și depozitate în siguranță.

Autoritățile publice, de la primar la președinte, au făcut promisiunea de a recostrui acest monument important la nivel mondial, un lucru extrem de intuitiv având în vedere măreția Catedralei Notre Dame. Tot aceștia au făcut apel la ajutor, iar ajutorul nu a întârziat să apară. Deja au fost făcute donații și au fost deschide fonduri dedicate acestei importante cauze, fonduri care deja depășesc ordinul sutelor de milioane de euro.

catedrala de notre dame paris inainte
Catedrala Notre Dame de Paris, secolul XIX.
Sursă: travelandleisure.com

Catedrala Notre-Dame de Paris, atunci, acum și pentru totdeauna!

Catedrala Notre Dame a fost, este și va reprezenta mereu unul dintre cele mai importante monumente și simboluri atât a istoriei, cât și a lumii moderne, cu toate aspectele sale. Tragedia a avut loc și e necesar să o jelim; însă mai important este să privim spre viitor, să luăm toate măsurile de siguranță ca un astfel de eveniment să nu mai aibă loc (a se vedea Spania, care va demara o revizie a securităţii instalaţiilor electrice ale monumentelor sale), să sprijinim demersul restaurării ei, așa cum e în puterea fiecăruia și să privim cu speranță spre viitor, în momentul în care Catedrala de Notre-Dame va reînvia, mai frumoasă și mai puternică.

Citește și: Top 10 plaje din Europa