Suntem în „ajunul” Halloween-ului, iar o parte dintre noi fie cioplesc dovlecii care le vor lumina seara, fie pregătesc ținute înfricoșătoare pentru petrecerile tematice, fie prepară specialități culinare în ton cu perioada. Halloween-ul a devenit o sărbătoare celebrată în multe țări pe glob, fiecare popor având propriile convingeri și modalități de a petrece această noapte.

Gândindu-ne la cum a început întreaga istorie, ne întoarcem acum câteva sute în Irlanda, unde celții sărbătoareau în noaptea de 31 Octombrie festivalul Samhain. Se crede că în acea zi, care marchează sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecoase”, granița între lumea aceasta și lumea de dincolo se subțiază, permițând spiritelor să o traverseze. Spiritele cele bune erau invitate la masă, în timp ce spiritele rele erau alungate, fiind necesare binecunoscutele costume și măști de Halloween. Extrapolând, ziua de 31 Octombrie, sau, după caz, 1 Noiembrie sau primul weekend din noiembrie a căpătat și alte valențe: Ziua Tuturor Sfinților, Ziua Morților.

captivante locuri de halloween derry city de sus blog calator
Derry City, de Halloween, vedere de sus.
Sursa: davincishotel.com

În această seară, tradițiile ce preced Halloweenul sunt nenumărate și pot diferi în funcție de țara în care această zi se sărbătorește. Sculptatul dovlecilor (jack-o lanterns), focuri de tabără, petreceri tematice de Halloween, feste, vizitarea locațiilor așa-zise bântuite, povești înfricoșătoare, filme de groază, colindat (trick-or-treat, unde copiii îmbrăcați în costume merg la casele vecinilor în căutare de dulciuri), lumânări aprinse pentru cei care nu mai sunt doar câteva dintre activitățile pe care oameni de pretutindeni le fac în ultima noapte din octombrie.

Am fost curioși să vedem care sunt orașele și locurile unde seara de Halloween se sărbătorește în cel mai inedit mod posibil și le-am aflat.

Cele mai captivante locuri de Halloween

New York, SUA

Statele Unite ale Americii rămâne una dintre națiunile cele mai atrase de Halloween. În noaptea de Halloween, new-yorkezii participă la una dintre cele mai mari parade care au loc în orașul care nu doarme niciodată. În timpul paradei, Manhattanul este blocat, iar localnicii alături de mii de turiști din toată lumea sărbătoresc această zi. Din 1974, dansatori, marionete gigantice și costume inedite alcătuiesc una dintre principalele atracții de Halloween. Despre New York am mai scris și aici. De menționat că în întreaga țară oamenii sărbătoresc această zi, fiind una dintre cele mai importante eveniment din an pentru americani.

blog calator captivante locuri de halloween new york
Halloween în New York
Sursa: timeout.com

Londra, Anglia

În trecut, familiile spiritelor stăteau în această zi până târziu. La miezul nopții, candele erau aprinse în toate camerele casei pentru a ghida spiritele și aveau pe mese pahare cu vin pentru a le ospăta. În zilele noastre, în timp ce aceste tradiții s-au păstrat, englezii au adoptat și tactici menite să aducă divertismentul. În capitala britanică Londra, considerată a fi unul dintre cele mai bântuite locuri din lume, grație istoriei sale, a temnițelor, a clădirilor antice, te poți bucura de nenumărate actvitiăți în noaptea de Halloween. Fie că participi la o sesiune de povești de groază în timpul unei ture în London Eye, că mergi la vânătoare de indicii în temnițe sau că te antrenezi într-unul din tururile de groază prin oraș, Halloween-ul petrecut în Londra o să fie o experiență unică. Mai multe detalii despre Londra puteți citi și aici.

captivante locuri halloween petrecere halloween londra blog calator
Petrecere de Halloween în Londra
Sursa: handluggageonly.co.uk

Derry City, Irlanda de Nord

Orașul Derry reprezintă casa celui mai mare festival dedicat Halloween-ului de pe întreaga insulă irlandeză. În această noapte, adulți și copii deopotrivă se costumează în creaturi înfricoșătoare și participă la carnavalul de pe stradă, eveniment ce se încheie cu focuri de artificii și care se continuă, după caz, cu petreceri tematice și colindat în stil trick-or-treat. Puțin mai la sud, în Irlanda, locul unde Halloween-ul își are originile, este una dintre țările în care poți avea o experiență foarte autentică, pe care nu o vei uita prea curând. Și în capitala Irlandei, în Dublin, localnicii și turiștii se costumează și petrec până în zori de zi, fie la petreceri tematice, tururi organizate sau la evenimente special organizate pentru această zi.

captivante locuri halloween irlanda infricosator petrecere de halloween
Derry City, Irlanda de Nord
Sursa: culturenorthernireland.org

Transilvania, România

Am lăsat la final această zonă minunată din țara noastră, tocmai pentru că are un farmec aparte și pentru că este atât de aproape față de celelalte orașe menționate mai sus. Pentru cei dintre noi care sărbătoresc Halloween-ul sau găsesc în această noapte o ocazie pentru a se costuma, a petrece, a se distra și a trăi experiențe inedite în ajunul acestui eveniment, Transilvania este o opțiune foarte bună.

Poți alege Sighișoara, locul unde Vlad Țepeș s-a născut, pentru o noapte memorabilă. Aici, poți alege între a vizita cetatea pe timpul nopții, a călca în casa lui Vlad Țepeș sau a asista la o demonstrație cu vrăjitoare și cavaleri. Dacă optezi pentru Brașov, aici vei avea parte de o vânătoare de comori la miezul nopții, iar Sibiul îți oferă petreceri carnaval.

Castelul Bran duce întreaga experiență la superlativ. În noaptea de Halloween, la Bran ai ocazia să vizitezi castelul pe timpul nopții, poți participa la spectacolul live ce pune în scenă nunta contelui Dracula și poți să te distrzi până în zori la balul mascat organizat cu ocazia acestei zile.

castelul bran romania transilvania captivante locuri de halloween blog calator
Castelul Bran, România
sursa: traveleurope.ro

Mai sus v-am oferit o serie de orașe care sărbătoresc Halloween-ul pe picior mare și totodată câteva idei pe care le puteți pune în practică, fie că vă propuneți să călătoriți în acest sens, să petreceți cu prietenii în oraș sau în intimitatea casei. În final, este util să ne informăm și să cunoaștem practicile de Halloween din câteva țări de pe blog, dar este minunat să le putem adapta și să ne formăm noi tradițiile noastre.

Noapte de Halloween așa cum vă doriți!