
În luna decembrie 2016, am hotărât să profităm de zilele libere pe care le aveam și să vizităm țara spiridușilor și a verdelui atât de viu. De joi până duminică ne-am bucurat de mult prea bine cunoscutul spirit irlandez, de pulsul străzilor, de căldura și ospitalitatea dublinezilor și de muzica lor atât de energizantă. Când am ajuns în Dublin, am avut un sentiment de apartenență și de împlinire, pe care nu prea l-am avut în alte părți. Străduțele pavate te duc cu gândul la Praga, energia orașului trezește un vibe newyorkez, iar particularitatea lui îți oferă intimitatea pe care doar orașele mici reușesc să o facă.
Cele 4 zile petrecute în capitala Irlandei pot fi considerate prea puține pentru câte are de oferit orașul, însă au fost perfecte. Cine ar fi crezut că ne vom întâlni cu razele soarelui de decembrie în orașul numit „The Big Smoke”?
Am zburat cu Ryanair din Otopeni, biletele ajungându-ne 90 de euro de persoană/dus întors. Am început experiența noastră cu autobuzul 747, care ne-a adus de la aeroport până în centrul orașului pentru 7 euro. Încă de pe atunci ni se dezvăluia în fața ochilor farmecul dublinez, fiind pe moment contrariați de condusul pe partea stângă a șoselelor. Ajungând cu picioarele pe pământ și după ce ne-am lăsat bagajele, am pornit de-a lungul râului Liffey, în căutarea locurilor magice ale Dublinului. Ne-am oprit să savurăm un cidru irlandez în Temple Bar, unul dintre landmarkurile orașului.


De aici, încântați de gustul deosebit al cidrului Bulmers pe care l-am savurat, și trecând pe lângă Molly Malone Statue, am mers către Grafton Street, renumita pietonală mărginită de zeci de magazine potrivite pentru absolut toate gusturile. Destul de întinsă și animată de artiști stradali, este o încântare să faci o plimbare atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Să nu mai spunem de faptul că am prins orașul împodobit de Crăciun, luminițe care au plusat farmecul întregului oraș. Grafton Street se termină la sud cu St. Stephen’s Green, o oază de liniște în centrul urbei.


Dacă ați ajuns în zonă, vă recomandăm să încercați burgerii de la Jo Burger, considerați unii dintre cei mai buni din capitala irlandeză. Noi i-am gustat și îi putem crede pe cuvânt pe cei care au dus zvonul mai departe. Tot în zona St. Stephen Green se află strada Harcourt, renumită pentru multitudinea de cluburi diverse și pentru toate gusturile. Într-una din seri, noi am mers la The Sugar Club, la concertul trupei americane Hypnotic Brass Ensemble. Vă spunem solemn că a fost o seară pe cinste! Localul, amenajat sub formă de cinema, alături de trupa energică și cu un vibe extraordinar de bun, ne-au colorat seara.


La nord de Grafton Street, după ce treci râul, se află O’Connell Street, cu imensa The Spire, o coloană care pare că străpunge cerul. În drum către acesta, puteți trece pe la Trinity College, pentru a vizita expoziția Book of Kells. În opinia noastră, biblioteca Trinity este un must see în Dublin. Totodată, ajunși aici, fiți siguri că nu o să omiteți să vizitați cel mai mare parc din Europa, Pheonix Park. Gazdă a unei grădini zoologice, a casei prezidențiale și un loc de relaxare, parcul este cel mai potrivit pentru o plimbare cu bicicleta.





Vom reveni cu mai multe detalii despre restul zilelor petrecute în Irlanda şi despre alte zone din insula mereu verde pe care le-am vizitat.