Malta este una dintre acele destinații care mi-a intrat pe sub piele și care a rămas acolo, îndrăgind-o, visând-o, așteptând-o și pentru următoarea vizită. Am petrecut 4 zile pe insula de miere a Mediteranei, un paradox al lumilor medievale și al culturilor, un loc care șoptește istorie la fiecare pas, care te încântă cu spiritul ei mereu viu și care te îmbie la plimbări lungi pe străduțele ei înguste. Deși am mers la final de iarnă, vremea ne-a surâs și ne-am putut bucura de fiecare clipă. Consider Malta o destinație potrivită pentru oricare anotimp; cu puțin noroc, în decembrie-ianuarie veți avea parte de temperaturi de minim 15 grade și de încântare la fiecare pas.
Vacanță în Malta
Când am zburat spre Malta, nu știam la ce să ne așteptăm. O mică insulă cât un oraș în mijlocul Mediteranei suna incitant și nou. Cumpărasem biletele cu câteva luni înainte, de pe Wizz Air, pentru 4-7 noiembrie 2017, cu mai puțin de 160 euro dus-întors pentru două persoane. Cazarea am rezervat-o pe site-ul Getaroom, cu 56 euro/3 nopți/2 persoane. Am stat în zona St. Paul’s Bay, o zonă care ne-a încântat tare mult și pe care am vizitat-o la pas pe cât de mult posibil. Trebuie menționat faptul că vremea a fost extraordinar de prietenoasă, reușind chiar să facem plajă și o mică baie în două dintre cele patru zile.

Prima zi în Malta, insula de miere
Am aterizat la ora locală 15:00 într-o Malta frumoasă, însorită, cu case albe și oameni prietenoși. Pentru că Valetta se afla oarecum în drumul nostru către hotel, am hotărât să facem un mic ocol și să ne bucurăm de restul zilei în capitala insulei. Ne-am lăsat pierduți pe micuțele străzi și am savurat fructe de mare alături de berea lor tradițională, Csik. Poarta orașului, clădiri de pe vremea cavalerilor maltezi, apă unde priveai cu ochii, alei pietruite și multe terase au reprezentat punctele de interes. Când ajungeți aici, fiți siguri că veți vizita Port of Valetta, cea mai impresionantă catedrală a maltezilor – St. John’s Co-Cathedral, clădirea Parlamentului (aflată aproape de poarta orașului), Fortul St. Elmo și Upper Barrakka Gardens (grădinile suspendate ale Valettei). Încă de la primii pași, ne-am simțit minunat, Valetta transmițându-ne cele mai pozitive sentimente.

În exteriorul porții orașului se află locul principal de plecare al autobuzelor, care te pot duce cam aproape oriunde pe insulă. Rețeaua lor de transport public este foarte bine dezvoltată și ramificată, un bilet de autobuz costând 1.5 euro (în afara sezonului) și 2 euro în timpul sezonului. Puteți călători cu un bilet timp de 2h, indiferent de câte linii sau autobuze schimbați. Aici veți găsi și harta liniilor de transport în comun; fiind foarte încurcată, noi am apelat destul de des la Google Maps și la ajutorul pasagerilor sau al șoferilor de autobuz. De fiecare dată, am întâlnit doar oameni binevoitori, majoritatea vorbind limba engleză foarte bine sau bine (să nu uităm că engleza este a doua limbă oficială a statului insular).

A doua zi a apelor turcoaz
Ne-am trezit dornici de explorat și încântați de ceea ce credeam că vom găsi. Dimineața ne-am petrecut-o ajungând la pas până în ceea ce era denumit centrul Buggibei, parte a St. Paul’s Bay. Am savurat o cafea cu o priveliște de vis, pe care o port și acum în suflet. Am considerat acceptabile, pe alocuri chiar foarte convenabile prețurile la mâncare, cel puțin în perioada în care am fost noi. Un platou de fructe de mare pentru două persoane putea varia între 18-22 euro, o porție imensă de paste cu caracatiță – 8-9 euro, o bere tradițională între 2 și 5 euro, în funcție de locul restaurantului sau al localului. Interesant mi s-a părut faptul că orice ai fi comandat, primeai cartofi prăjiți, denumiți chips.


Tot în a doua zi am mers pe una dintre cele două mici insule aflate în nord, pe Comino. Prețul feribotului era de 5 euro dus-intors pentru o persoană. Insulița, foarte mică, ne-a făcut cunoștință cu un loc parcă desprins din povești, The Blue Lagoon (Laguna Albastră). Ascunsă între stânci, sărutată de soare și, spre norocul nostru, fără prea mulți turiști, ne-a primit cu brațele deschise pentru 2 ore. Aici am avut curajul să stăm puțin la plajă și chiar să ne bălăcim puțin în apa turcoaz.
Finalul de zi l-am petrecut la nord de Valetta, în zona Sliema – St. Julian’s, o parte a Maltei mai cochetă și mai vivace. Am denumit zona aceea Monte Carlo-ul Maltei, transmițându-mi acea stare de bunăstare, cosmopolitism și relaxare. Ne-am plimbat ore întregi pe faleză, intrând în contact atât cu seara agitată de pe țărm, cât și cu liniștea mării.

Penultima zi, sudul Maltei și bărcuțe colorate
A treia zi ne-a trezit cu mult soare și temperaturi de peste 20 de grade. Din nord-estul insulei unde ne era cazarea, ne-am înarmat cu puțină răbdare și am ajuns tocmai în sudul Maltei, pe plaja denumită Pretty Bay. O plajă retrasă, nu prea cunoscută turiștilor, ci doar localnicilor (probabil și din cauza platformei petroliere pe care o zărești la orizont). Noi ne-am simțit extraordinar aici, găsind o liniște interioară și o stare de relaxare atât de profundă cum nu prea am găsit în alte părți.

După-amiaza am petrecut-o în renumitul sat pescăresc Marsaxlokk, locul de origine al micilor bărci colorate, landul ambarcațiunilor cu nume de fete, orașe și țări (în stil naval) după 3 km parcurși pe jos pe drumul de coastă din sudul Maltei. Pe lângă imaginea de vis, ne-am delectat cu unul dintre cele mai bogate și gustoase platouri de fructe de mare. Seara ne-am bucurat din nou de Valetta, acel izvor parcă nesecat de încântare și de priveliști deosebite.


Addiju, Malta!
Ultima zi ne-a găsit îngândurați, însă fericiți. Eram conștienți de faptul că mai erau încă cel puțin pe atât de vizitat și de admirat, dar timpul nu ne mai permitea. Avionul decola la 15:30, așa că am făcut ce știam mai bine: ne-am bucurat de soare și de nemărginirea mării în timp ce savuram o cafea pe coastă.
Pentru o vacanță în Malta cât mai complexă și completă, vă mai recomandăm următoarele:
- Poppeye Village – orășelul lui Poppeye Marinarul, amenajat cu mult bun gust
- Mdina, fosta capitală Malteză
- Insula Gozo
- Partea de Vest a Maltei, cu peșterile și megaliții ei, cu stâncile înalte de unde poți vedea apusul
Timpul a fost destul de scurt pentru noi, însă am plecat cu gândul la momentul în care ne vom întoarce. Malta este plină de surprize, de locuri noi, de sentimente care te cuprind în cel mai fericit mod posibil. Totodată, Valetta, Malta se află în topul nostru al orașelor care merită vizitate în acest an.