plaja paraga mykonos paradisul din marea egee
Plaja Paraga, Mykonos

După mii de kilometri parcurși peste mări și țări, prin Europa sau aproape de capătul lumii, nu mică ne-a fost mirarea când am găsit Paradisul pe un petec de pământ din Marea Egee. Mykonos, denumit și insula vânturilor, ne-a luat pe sus, ne-a cucerit și aproape ne-a determinat să rămânem o veșnicie acolo. Din păcate, îndatoririle cotidiene ne-au luat pe sus și ne-au trimis triști către casă, iar noi am promis că vom reveni cât de curând.

Am scris pentru voi un articol foarte detaliat, cu multe idei, sfaturi și costuri, tocmai pentru a vă ajuta în planificarea călătoriei voastre. Dacă aveți răbdare să-l parcurgeți, veți afla toate detaliile care nouă ni s-au părut importante și care ne-au ajutat mult să avem parte de un concediu superb.

kato milli mykonos, paradisul din marea egee sejur
Morile de vânt Kato Mili, Mykonos

Sejur în Mykonos, Paradisul din Marea Egee

Cele 7 zile petrecute aici, de la finalul lui mai până la începutul lui iunie, au fost cu de toate: mâncare bună, energie pozitivă, plaje extraordinare, ape turcoaz, vânt, fericire, aventură. Articolul acesta va fi sub forma unui ghid împărțit în categorii principale, tocmai pentru a vă oferi cât de multe informații într-o manieră ușor de înțeles. Deși este renumită drept insula distracției și a lucrurilor și serviciilor scumpe, vă spunem cinstit că am reușit să ne încadrăm în buget cu puțină atenție și documentare.

Avion, cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor

În căutările noastre inițiale de bilete de avion, prețurile erau extraordinar de mari pentru zborurile cu escală în Atena. Așadar, am optat pentru distanțe puțin mai mari și am economisit din bugetul de călătorie. Dus-întors, am zburat cu patru companii aeriene diferite, astfel:

București – Wizzair – Napoli – Volotea – Mykonos și retur

Mykonos – Cobalt Air – Larnaca – BlueAir – București.

Recomandăm, în cazul escalelor, perioade de timp mai mari de 2 ore, chiar 3 ore, pentru a fi siguri că prindeți zborul. Noi nu am avut parte de întârzieri, așa că ne-am încadrat perfect cu transferurile între zboruri. Să țineți cont de faptul că în majoritatea aeroporturilor este necesar refacerea security check.

Pentru cele patru zboruri, căutate bine și cu ardoare, am plătit undeva la 1250 lei pentru două persoane, echivalentul a 270 euro.

Pont! În cazul în care vă place să vă aventurați în căutări și plecări neorganizate, vă recomandăm să cumpărați biletele separat, de pe site-urile fiecărei companii aeriene în parte. Astfel, veți fi scutiți de alte taxe de procesare și comisioane. Însă mare grijă la durata de transfer, pentru că nu aveți asigurare în caz de întârzieri sau alte evenimente neprevăzute. Noi am luat în calcul riscurile și am considerat beneficiile mai mari, ieșind câștigători și fericiți din această situație.

În cazul în care aveți nevoie de sfaturi sau ajutor, Blog Călător vă stă la dispoziție. Vă invităm să ne contactați cu un mesaj pe pagina de Facebook, pe Instagram sau pe pagina de contact.

Pont2! Nu vă feriți de companiile aeriene mai mici sau mai necunoscute. Pentru noi a fost prima dată când am călătorit cu Volotea (companie italiană) și Cobalt Air (companie cipriotă), însă nu am întâmpinat niciun fel de probleme. Vă recomandăm ca înainte de zbor să citiți despre politica bagajelor pe site-urile lor oficiale și recenzii ale altor pasageri.

mykonos seara sejur paradisul din marea egee blog calator
Orașul Mykonos pe timp de seară

Locul devenit acasă pentru o săptămână

Cele 6 nopți în Mykonos, Paradisul din Marea Egee, le-am petrecut la Loukas Pension, o vilă cochetă și drăguță, de unde puteai sa vezi cele mai frumoase apusuri. Cazarea a fost fix pe gustul nostru. Până să ajungem la destinație, am avut puține emoții, dar odată aflați acolo, ne-am îndrăgostit pe loc. Deși luată de pe booking de la categoria Economy (ceea ce însemna că nu am avut balcon), la prețul de 300 euro/2persoane, camera ne-a întrecut așteptările. Konstantinos, gazda noastră, a fost de mare ajutor și ne-a oferit cele mai bune sfaturi pentru o călătorie reușită. Singurul lucru de luat în calcul este faptul că pensiunea se află pe un mic deal care mărginește centrul orașului și care poate reprezenta o mică provocare, fiind nevoie de circa 10 minute de urcare. În rest, totul a fost mai mult decât bine.

Unde mai mergem în Grecia? Lefkada, 7 zile de vis!

Și ne-am luat mașină

Am plecat de acasă cu gândul de a închiria o mașină, măcar pentru o zi petrecută în Mykonos, Paradisul din Marea Egee. O variantă este aceea de a vă consulta cu gazdele de la pensiunea sau hotelul în care vă aflați. O altă variantă este să luați la pas firmele de închirieri din oraș și să încercați să negociați. Pentru noi, răspunsul a venit de la Best1 Rent a Car, care ne-au făcut un mic discount și astfel am luat o mică Kia pentru 2 zile la prețul de 70 eur. Cu 10 eur benzina, am reușit să vedem insula într-o mare proporție, ajungând în niște zone foarte retrase sau pe plaje greu accesibile. A meritat fiecare cent!

mica venetie mykonos blog calator
Mica Veneție, Mykonos

Ce și pe unde am mâncat?

Mâncarea, unul dintre subiectele noastre preferate 😀 Înconjurați de preparate culinare tradiționale, de bunătăți grecești și de arome extraordinare, am gustat tot ce era de gustat. În anumite zone precum Mica Veneție, prețurile erau peste medie, însă cu puțină cercetare, am găsit cele mai bune variante pentru a ne satisface papilele gustative. Vă oferim lista noastră cu restaurante și localuri potrivite pentru toate bugetele, pe încercate și degustate. Vă spunem de pe acum că am scris mult 😀

Niko’s Taverna – În centrul orașului, aproape de Mica Veneție, stă o tavernă colorată și plină de clienți. Indiferent dacă era prânz sau seară, turiști și chiar localnici serveau preparate apetisante, care-ți furau ochii. Odată așezați la o masă, nu numai că prețurile erau mai mult decât decente, dar felurile de mâncare erau foarte bune. Bineînțeles, acolo te puteai bucura și de delicatese de crab sau homari, dar vorbim despre altă ligă a prețurilor.
O porție de scoici – 12 eur, pește file cu legume la cuptor (inclusiv cartofi) – 12 eur, paste cu caracatiță – 10 eur, o carafă de vin de casă (500ml) – 6 eur.

niko s taverna mykonos sejur paradis blog calator
Niko’s Taverna, Mykonos

Sakis – Mai mult decât un fast-food, aș prefera să-l numesc un street food. Cu felurite gyros, platouri și mixuri, Sakis este locul perfect pentru o mâncare tradițională grecească și o bere. În mijlocul orașului, cu multe mese de stat pe-afară, cu o atmosferă relaxată și de petrecere continuă.
Mix grill plate, bun cât pentru două persoane – 15 eur, Sausage Plate – 12 eur, Gyros plate – 12 eur sau poți selecta o porție mai mică de gyros/souvlaki cu 8 eur (spre exemplu, pentru mine varianta mai mică a fost mai mult decât de-ajuns).

Leonidas – Ei bine, Leonidas a fost varianta noastră economică pentru zilele în care ne doream ceva ușor. Pentru noi, gyros pita mâncat aici a fost cel mai bun, foarte sățios și extrem de economic – 3 eur pentru o porție. Mmm, un deliciu!

Snack Bar Fanis – aici putem spune că am mâncat cea mai bună moussaka. Pentru două persoane, cu o sticlă mare de apă, o salată grecească, pâine și două porții de moussaka pe care cu greu le puteai termina, am plătit 28 eur. Pe scurt, e un mic local de stradă, deloc fancy, aflat lângă stația de bus Fabrika, cu prețuri foarte bune.

Odos Araxame – În cercetările noastre de-a lungul insulei, ne-am oprit și în Ano Mera, al doilea oraș ca mărime. Mult mai mic decât Mykonos Chora și mai diferit ca specific, Ano Mera este un mic popas în drum către plajele din sud și est. Odos Araxame a fost alegerea noastră pentru cină, un local tipic grecesc, în care timpul părea că a stat în loc. Frecventat în special de localnici, a fost locul perfect pentru o porție imensă de calamari.
Pentru două porții de calamar, una de cartofi prăjiți și un vin de casă servit în păhărele mic și scunde, prețul total a fost de 32 eur. Poate puțin mai mult decât v-am obișnuit, însă fructele de mare își păstrează prețul ridicat chiar și pe insulă.

*Prețurile notate mai sus sunt din perioada mai-iunie 2018.

mykonos town sejur in mykonos paradisul din marea egee
Orașul Mykonos

Bonus:

Break Bakery – Locul preferat din fiecare dimineață. O cafea to go lângă o bunătate grecească (preferabil produs de patiserie sau prăjitură) era modalitatea noastră preferată de a ne începe ziua. Prețuri foarte accesibile și produse extraordinar de gustoase, chiar la intrare în labirintul alb, lângă stația de bus Fabrica. Vă recomandăm să încercați o Bougatsa lângă un cappucino și vă promitem că nu o să vă pară rău.

Joanna Niko’s Place – Chiar dacă nu am ajuns să mâncăm acolo, locul părea de o frumusețe sălbatică, neatinsă. Pe una dintre plajele de pe insulă mai puțin populate (cel puțin în perioada în care am fost noi), foarte aproape de centru, taverna greceasă privea spre mare. Cu recenzii foarte bune și cu o vedere de poveste, noi vă recomandăm să o puneți pe listă atunci când ajungeți în Mykonos, Paradisul din Marea Egee.

La pas prin labirintul din orașul Mykonos (Chora)

restaurant mykonos blog calator
Restaurant în centrul orașului, Mykonos

Așezarea pitorească cu multe căsuțe albe cu obloane bleu te îndeamnă la plimbări lungi. Este o adevărată încântare să te pierzi în labirintul alb, îngust, tipic pentru un mic oraș grecesc. Aproape de portul vechi și de mare, orașul Mykonos este bijuteria insulei. Găsești în fiecare cotlon și pe fiecare alee pietruită zeci de taverne, baruri, cafenele, magazine de suveniruri și nu numai; recunoscut pentru spiritul cosmopolit și pentru turiștii care vin pentru distracție și cumpărături, Mykonos este acasă pentru multe branduri foarte cunoscute și valoroase.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din fericire, totul este încadrat perfect în peisajul general, integrându-se în mare fel, lăsând orașul să facă ce știe mai bine: să te minuneze, să te poarte într-o altă lume și să-ți transmită din farmecul păstrat de atâtea decenii. Este uimitor cum localnicii sunt netulburați de turismul înfloritor, continuând lejer în activitățile zilnice. În timpul vacanței noastre, ne-am plimbat aproape în fiecare zi și seară prin Mykonos, fară să ne plictisim, ci doar îndrăgostindu-ne mai mult și mai tare.

mica venetie little venice mykonos paradisul din marea egee
Mica Veneție la apus, Mykonos

Cercetați fiecare colțișor, parcurgeți aleile care vă duc la mare, savurați un pahar de vin la apus în Mica Veneție (o zonă cu baruri și clădiri de care valurile Mării Egee se lovesc necontenit) sau o cafea în portul vechi, degustați bunătățile grecești la măsuțe mici înghesuite pe stradă. Pierdeți-vă în acest labirint doar pentru a regăsi frumusețea acestui loc.

Fericire la malul mării – cele mai frumoase plaje ale insulei

Mykonos, Paradisul din Marea Egee, se bucură de câteva plaje extraordinare. Deși încă se pregăteau pentru valurile mari de turiști care urmau să vină de la jumătatea lunii iunie, noi le-am găsit extraordinar de frumoase. Puțin mai liniștite decât în mijlocul sezonului, cu apa turcoaz care te răcorea după orele petrecute la soare, fie că le găseai în sud, nord sau est, aceste petice de pământ cu nisip ne-au completat șederea în Mykonos. Noi vă recomandăm:

Plaja Paraga – Aflată în sudul insulei, Plaja Paraga ne-a cucerit și ne-a făcut să revenim în aproape fiecare zi la ea. Cu posibilitatea de a alege între scaune de plaja și șezlonguri cu umbreluțe și un petic de nisip pe care să-ți arunci prosopul, plaja a fost exact ce aveam nevoie. Cu puțină umbră pe alocuri, cu marea turcoaz, cu insula Naxos la orizont, cu o serie de baruri pe plajă numai bune să te răcorești la prânz și cu muzică cât să păstreze o ambianță plăcută, recomandăm Paraga. Să fiți pregătiți totuși cu o pereche de pantofi de apă, întrucât nisipul este cu scoici.
Pont! Aici, pe un colț de plajă, cei pasionați de nudism se pot desfășura în voie, fiind o zonă nudist-friendly.

paraga beach plaja mykonos paradisul din marea egee
Paraga Beach, Mykonos

Kalo Livadi – O plajă foarte întinsă, cu nisip fin. Noi am vizitat-o doar la amurg, într-un tur de forță cu mașina, însă am auzit numai lucruri bune despre ea.

Agios Sostis – O plajă virgină din nord, aproape sălbatică, extraordinar de frumoasă. Dezavantajul este că nu se poate ajunge cu mijloc de transport în comun și nici nu este amenajat vreun loc cu răcoritoare sau restaurante.

Psarou Beach și Platys Gialos – Două plaje apropiate; accesul între ele se poate face pe jos. E o plajă potrivită pentru cei care preferă șezlongurile și plajele amenajate. Apa este turcoaz și potrivită pentru baie.

Paradise Beach și Super Paradise Beach – În mijlocul sezonului, aceste două plaje sunt pline de turiști petrecăreți, fiind renumite pentru distracție și petreceri până în zori.

paradise beach mykonos sejur paradis
Plaja Paradise, Mykonos

Houlakia Beach – O plajă singuratică, cu pietre mari, nepotrivită pentru stat la soare, ci pentru privit apusul. Atmosfera aproape sălbatică face din acest loc unul cu totul și cu totul romantic. Nu se poate ajunge cu autobuzul.

Partea bună este că la majoritatea plajelor se poate ajunge cu autobuzele care pleacă din Mykonos. Călătoria este 1.80eur/2eur în funcție de destinație și în cel mult 40 de minute te afli la plaja dorită. Pentru zilele în care nu am avut mașină, autobuzele s-au dovedit a fi de un real folos.

apus plaja houlakia mykonos paradisul din marea egee
Apus pe plaja Houlakia, Mykonos

Restul Insulei Mykonos, Paradisul din Marea Egee

Cu excepția orașelor Mykonos, Ano Mera și Ornos și a plajelor, insula este destul de aridă. Chiar dacă distanțele par mici în kilometri, vă recomandăm să nu vă aventurați pe jos între principalele orașe sau plaje ale locului deoarece veți avea în calea voastră dealuri, străzi foarte înguste fără trotuare, cu locuri mai degrabă sălbatice. Deși acest peisaj face parte din farmecul insulei, vă sfătuim să le vedeți dintr-o mașină sau ATV.

În explorarea noastră, am găsit Farul Armenistis, un loc extraordinar în nordul insulei. Poți vedea un apus extraordinar de acolo și poți admira și celelalte insule vecine cu Mykonos.

nordul insulei farul Armenistis sejur mykonos
Farul Armenistis, Mykonos

Ce mai trebuie să știm?

Mykonos mai este denumit și insula vânturilor, așa că verificați prognoza înainte de a pleca de acasă, pentru a împacheta haine potrivite. Primele două zile cu vânt puternic ne-au cam luat pe nepregătite și ne-au panicat puțin, însă totul s-a liniștit și a devenit perfect.

Vă recomandăm să călătoriți în afara sezonului; pe lângă prețurile mai mici la aproape orice, veți avea parte și de liniște și de mai puțini turiști. În drumurile noastre am întâlnit atât familii cu mici copilași, cât și cupluri trecute de vârsta a doua, venite pentru relaxare. Indiferent de titlul pe care îl poartă și anume Ibiza Greciei, Mykonos este mai mult decât atât și poți petrece zile superbe aici, chiar dacă nu ești mare amator de distracții și nopți pierdute.

Este o insulă care vibrează cu energie, plină de oameni calzi; turiștii sunt predominant americani, cu o mentalitate deschisă și înviorătoare. Am petrecut aici cea mai frumoasă vacanță de până acum și așteptăm cu nerăbdare să ne întoarcem. Iar apusul? Apusul e minunat!