Iubesc serile de vară, care răcoresc arșița zilelor și care sunt pline de suflet. Iubesc și mai mult serile de vară în aer liber, cu muzică pe gustul meu. Weekendul trecut am fost la Cluj-Napoca, pentru cea de-a cincea ediție a festivalului Jazz in the Park. Deși întregul eveniment s-a desfășurat pe parcursul a 7 zile și în mai multe locații din oraș, noi am prins ultimele trei zile care au avut loc în Parcul Central.

jazz in the park festival in cluj napoca blog calator
Piața Unirii, Cluj Napoca

Am găsit Clujul la fel de voios, vibrant și plin de viață ca întotdeauna. Orașul sufletului meu, așa cum îmi place să-l numesc, m-a întâmpinat cu Piața Unirii modificată și transformată în pietonală, cu sunet de jazz pe aproape toate străzile, cu două spectacole ale Operei Naționale în aer liber, cu oameni activi și calzi, cu mulți vizitatori și cu o energie debordantă. Așadar, nu am dus lipsă de activitate. Însă alegerea noastră pentru cea mai mare parte a timpului a fost festivalul cu suflet boem din România.

Jazz in the Park promitea încă de la prima ediție că se va transforma într-un punct de reper al orașului său și că va deveni o tradiție în anii ce vor urma. Și fix așa s-a întâmplat. Anul 2013 introducea în lumea festivalurilor un eveniment micuț, de 3 zile, cu o mână de artiști din România, care avea loc în fața cazinoului din Parcul Central din Cluj-Napoca.

Între timp, s-a dezvoltat și a făcut-o cu măiestrie și finețe. În anul 2017, sute de ore de muncă și implicare s-au transformat în 7 zile de artă în cele mai frumoase forme ale ei. Trei scene, 200 de trupe din peste 15 țări, 70.000 participanți, un food court realizat în parteneriat cu un deja consacratul Street Food Festival, activități aduse cu ajutorul mai multor ONG-uri clujene au făcut ca orașul să respire jazz și relaxare. De la scena micuță plasată timid din prima ediție, au ajuns la un festival în toată regula care a funcționat pe post de inimă a Clujului.

 

semn jazz in the park by blog calator
Laura la Jazz in the Park

Vineri seară am savurat fiecare moment din concertul acustic Coma pe care l-am așteptat câteva luni bune. Nu am neglijat nici o bere rece la draft și nici un Chilli con Carne înfulecat pe nerăsuflate în zona food court-ului. Sâmbătă m-am bucurat și am dansat în ploaia de vară care ne-a răcorit aproape de miezul nopții. Iar duminică am întâlnit prieteni vechi, am mers kilometri întregi și am făcut zeci de poze pentru a primi cât mai mult din energia pe care o emană acest loc.

 

Video Jazz in the Park, Cluj-Napoca

Vreau să amintesc și despre inițiativa deosebită a organizatorilor și anume Fondul Jazz in the Park prin intermediul căruia sunt finanțate inițiative culturale, sociale și educaționale ale comunității clujene. Spuneți voi dacă băieții ăștia nu sunt faini :).

Mi-e drag Clujul, dar mi-e și mai drag cu Jazz in the Park în el. Ore de discuții întinși pe bean-bags, mâncare pentru toate gusturile, bere rece și savuroasă, frisbee sau twister, multe hamace colorate, un parc întreg presărat de activități pentru a-l explora și altele nespuse au fost rețeta de succes pentru un weekend perfect în orașul din inima Transilvaniei.

Noi abia așteptăm ediția de anul viitor și vă recomandăm și vouă să ajungeți pe acolo. Nu de alta, dar suntem siguri că la anul va fi și mai fain!