Mare parte dintre noi suntem puși în situația de a alege un oraș care să ne fie acasă pentru o perioadă de timp nedeterminată. În acele momente, ne dorim ca alegerea să fie cerebrală și rațională, luând în calcul mai multe variabile.

Personal, de multe ori m-am aflat în fața acestei întrebări: unde mi-aș dori să locuiesc? De data aceasta, am lăsat deoparte orașele din alte țări îndepărtate și m-am concentrat să găsesc răspunsul în orașele din țara noastră. Bucureștiul l-am exclus din acest top, tocmai pentru că este alegerea oarecum firească a multora, întrucât întrunește multe dintre criteriile dorite. Articolul acesta este pentru orașele din țară care au reușit să se evidențieze de-a lungul timpului prin dezvoltare, accent pe cetățean, locuri de vizitat, modalități de petrecere a timpului liber și altele. Așadar, am pus cap la cap un top 5 orașe din România în care aș locui.

Topul arată cam așa:

Locul 5 – Brașov

Cu muntele în spate și coline spectaculoase, Brașovul este pe locul al cincilea în top 5 orașe din România în care aș locui. Un articol recent menționează că este orașul cu cel mai avantajos cost al vieții din țară.  În orașul din centrul țării găsești o multitudine de activități pe care le poți desfășura în timpul liber. Numeroase teatre, o filarmonică și alte spații special dedicate activităților artistice conturează specificul cultural al orașului, iar Universitatea Transilvania, cunoscută în țară, surprinde caracteristicile educaționale pe care se pune accentul în Brașov. Angrenat în realitatea autohtonă, găsești modernitatea la fiecare pas. Pe lângă toate astea, locurile de ieșit în oraș sunt pe toate gusturile, Piața Sfatului se bucură de un renume important, iar pârtiile pentru practicarea sporturilor de iarnă se află la doar câțiva kilometri de Brașov. Personal, sunt încântată de locurile ascunse cu vederi panoramice de pe coline și lumea liniștită și civilizată.

brasov top 5 orase din romania in care as locui blog calator
Brașov

Locul 4 – Iași

Supranumit și capitala Moldovei, Iași este cu siguranță cel mai energic oraș din estul țării. Oraș universitar prin definiție, este casa multor studenți. Ba mai mult, acest oraș fură inima multor vizitatori și rămâne alegerea cea mai potrivită atunci când vine vorba despre stabilit. Cu o istorie extrem de bogată, cultură la orice pas și cea mai mare universitate din țară, Iașiul oferă o calitate a vieții foarte bună și reprezintă o opțiune demnă de luat în calcul. Ultima oară când am fost acolo, am surprins o dezvoltare și un spirit modern foarte bine impregnat. Locurile de vizitat sunt nenumărate, locurile de muncă cresc pe zi ce trece, educația este la ea acasă și numeroase manifestări culturale își fac loc în programul zilnic al cetățenilor. Să nu mai vorbim de modalitățile de distracție, de care am auzit că ar fi cele mai diverse și mai spectaculoase din toată țara.

iasi top 5 orase din romania in care as locui by blog calator
Iași

Locul 3 – Timișoara

Timișoara, despre care se spune de mult timp că este orașul cel mai apropiat de stilul occidentală și de Vest, cunoaște o dezvoltare extraordinară în ultima perioadă. A obținut recent titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 și încearcă să onoreze această titulatură. Numărul locurilor de muncă a crescut, datorită investițiilor internaționale din ultima vreme, iar calitatea vieții este printre cele mai bune din țară. Orașul de pe Bega cunoaște o perioadă prielnică și merită din plin locul al treilea în top 5 orașe din România în care aș locui.

timisoara top 5 orașe din românia în care aș locui by blog calator
Timișoara

Locul 2 – Sibiu

Sibiul, un oraș atât de drag mie. În 2007, totul a început cu titlul de Capitală Europeană a Culturii când, în România, nu existau încă dorințe pentru asemenea realizări. Cu un centru vechi extrem de atractiv, poate unul dintre cele mai pline de șarm din Europa, Sibiul întrunește multe dintre criteriile atât de căutate. Educație, civilizație, cultură, locuri de muncă, o viață colorată și activă, multe activități artistice și împrejurimi minunate sunt doar câteva aspecte pozitive. Odată ajuns acolo, pare că ești cu un picior în Occident, în timp ce istoria îți vorbește prin fiecare structură arhitecturală din oraș. Să nu mai menționăm cum se văd Munții Făgăraș de la fereastră.

sibiu by blog calator poza
Sibiu

Locul 1 – Cluj-Napoca

Și am ajuns la primul loc al TOP 5 orașe din România în care aș locui. Clujul a fost dragoste la primă vedere și  în continuare, după atâția ani, continuă să mă cucerească. Lăsăm deoparte dezvoltarea economică și locurile de muncă accesibile pe piață; nu vorbim nici de investițiile din ce în ce mai numeroase. Clujul, în opinia mea, oferă cea mai bună calitate a vieții, oferă și tinerețea unui oraș studențesc, dar și siguranța orașului în care ai dori să-ți crești copiii. Este vibrant și viu la fiecare pas, cu nenumărate locuri de petrecere a timpului liber, cu o mulțime de activități culturale și cu o viață artistică energică. Indiferent de ce ai nevoie, Cluj-Napoca este acolo să-ți ofere, dispunând de o gamă completă de servicii. Și ce e cel mai important, orașul din inima Transilvaniei este acolo să-ți ofere căldură și doar gânduri pozitive. Unde mai punem că de anul acesta va pune în practică ideea de buget participativ, dedicat dezvoltării și modernizării, idee în premieră în România.

cluj napoca top 5 orașe din românia în care aș locui
Cluj-Napoca

Top 5 orașe din România în care aș locui este realizat pe baza preferințelor și criteriilor proprii. Indiferent dacă sunteți în căutarea unui oraș în care să începeți o viață nouă sau doriți să faceți o tranziție, vă recomandăm să vizitați aceste orașe pline de viață ale României.

Pe lângă cele menționate mai sus, acestea sunt destinații de călătorie importante, unde puteți să petreceți câteva zile de vacanță. Blog Călător vă invită să fiți cu ochii pe noi, pentru că vom detalia în articole viitoare idei și sfaturi de călătorie pentru orașele mai sus menționate.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.