Regiunea Maramureș este una dintre cele mai frumoase regiuni ale României. Aici, totul este despre tradiții, fiind una dintre cele mai cunoscute zone în care se practică turismul rural. O vacanță în Maramureș înseamnă liniște, relaxare, aer curat, peisaje superbe și multe obiective turistice. Aș putea scrie pagini întregi despre frumusețea acestei zone, însă nicio descriere și nicio poză nu va reprezenta realitatea. Maramureșul trebuie vizitat pentru a-i înțelege valoarea.

Obiective turistice pe care nu trebuie să le ratezi pe timp de vacanță în Maramureș

Cimitirul Vesel din Săpânța atrage anual un număr mare de turiști nu doar din România, ci din toată lumea. Aici, moartea este tratată într-un mod umoristic. În cimitir veți găsi cruci viu colorate pe al căror lemn este descrisă în versuri viața și motivul morții celor îngropați.

Cimitirul Vesel Sapanta Maramures Blog Calator
Cimitirul Vesel Sapanta, Sursă foto: minfo.ro

Cascada Cailor este cea mai înaltă și una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din țară. Aceasta se află în apropierea stațiunii turistice Borșa. Aici sunt turiști și în sezonul rece, datorită multitudinii de pârtii pentru sporturile de iarnă, și în sezonul cald, nu doar pentru că de aici este cel mai indicat să vă începeți aventura în Maramureș, ci și pentru că în Borșa se găsesc izvoare cu ape minerale bicarbonatate, calcice, magneziene și feruginoase, mofete și ieşiri vulcanice în pământ, folosite în tratarea diverselor afecțiuni renale și a bolilor pulmonare.

O idee pe care cred că o voi pune și eu în aplicare vara aceasta, este aceea de a străbate anumite părți ale Maramureșului pe bicicletă. Pentru cei cărora le place să descopere lumea pe două roți, pot să vă spun că există un proiect implementat de Ministerul Turismului prin care au fost marcate diverse trasee prin toată regiunea Maramureș. Unul dintre cele mai frumoase trasee este cel din zona Valea Vaserului, o zonă despre care se spune că este o bijuterie naturală datorită florei și faunei.

Traseul Valea Vaserului pe bicicletă : Novat – Valea Vaserului – Valea Scradei
Distanță: 15-20 kilometri
Durată: 3-5 ore
Grad de dificultate: redus

Și dacă tot am ajuns cu articolul în această zonă a Maramureșului, trebuie să amintim și de una dintre cele mai cunoscute mocănițe, Mocănița de pe Valea Veșerului. Punctul de pornire pentru Mocănița este orașul Vișeu de Sus. Pe parcursul călătoriei cu acest tren cu aburi vă veți ”lovi” de un peisaj fermecător și sălbatic. Această Mocăniță este una dintre ultimele şine de căi ferate pentru locomotivele cu aburi din Europa, care încă mai este activă, fiind şi singura din România care încă mai este folosită pentru a coborî buştenii de pe munţi. Acest lucru atrage anual mii de turiști din toată lumea.

Mocanita de pe Valea Vaserului Maramures Blog Calator
Mocanita de pe Valea Vaserului

De neratat pe timp de vacanță în Maramureș este lacul Albastru de lângă Baia Sprie, un obiectiv turistic de poveste, cu o frumusețe a naturii incomparabilă. Aici, apa își schimbă culoarea în funcție de temperatură. Primăvara, nuanțele lacului se schimbă între albastru deschis și albastru închis, vara apa devine albastră, pe când în anotimpurile mai friguroase culoarea se schimbă în albastru închis și ajungând la maro.

Lacul Albastru Baia Sprie Maramures
Lacul Albastru Baia Sprie

Ajunși în Maramureș, nu trebuie să ratați Rezervația Pietrosul Rodnei, cea mai mare rezervație naturală complexă din nordul țării. În cadrul acesteia veți putea admira lacuri și circuri glaciare. Pentru iubitorii de drumeții montane, puteți urca până la 2303 metri, pe Varful Pietrosul Rodnei, unde vă va aștepta o priveliște magnifică asupra împrejurimilor.

Mănăstirea Bârsana, cunoscută și ca Mănăstirea Sfinților 12 Apostoli, este unul din obiectivele turistice de referință din Maramureș. Este o biserică din lemn și are o curte mare, aerisită, cu multe alei pe care vă puteți plimba și respira aer curat. Aici, natura și peisajele minunate se îmbină perfect cu stilul popular maramureșean.

Manastirea Barsana Maramures
Manastirea Barsana, Sursă foto: hotelguru.ro

Pasul Prislop, cea mai mare trecătoare din România, ce leagă Moldova de Maramureș, oferă o panoramă superbă. Este de neratat când ajungeți în vacanță în Maramureș.

Vă recomandăm să vizitați și Baia Mare, și Sighetul Marmației, orașe cu o mulțime de obiective turistice de care vă puteți bucura.

Dacă până acum nu ați fost în vacanță în Maramureș, sper că v-am convins că această regiune merită descoperită. Vă aștept să împărtășiți cu noi povestea voastră de pe acest tărâm de basm.