Viena are atât de multe lucruri de oferit, încât mi se pare foarte greu să vă spun ce să vizitați sau ce este mai frumos și important de văzut în acest oraș. Eu am fost de mai multe ori în Viena, oraș minunat la orice vizită. De fiecare dată când plec de acolo îmi fac planuri pentru ce voi vedea la următoarea vizită. Vă pot spune că Viena este unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa pentru mine. În capitala Austriei vă veți lovi de istorie și cultură la tot pasul, printre palate, biserici și muzee de artă. Palatul Hofburg vă va oferi o vedere asupra vieții dianstiei Hasburg, muzeul Kunsthistorisches vă va aduce aproape de marii artiști europeni, iar o vizită la Catedrala Sf. Stephan vă va dezvălui arhitectura superbă a Vienei. De asemenea, nu trebuie să ratați palatul Schonbrunn și să asistați la un concert ce se ține aici. Astfel, experimentați minunata muzică a lui Wolfgang Amadeus Mozart și a lui Johan Strauss în locul și în atmosfera în care a fost compusă odată.

Viena, oraș minunat

Sfatul meu este să începeți explorarea orașului Viena chiar din sufletul său, adică din Piața St. Stephan (Stephansplaz). Aici domnește Catedrala St. Stephan, o biserică catolică impresionantă. Urcarea celor 343 trepte până în turnul catedralei merită efortul. Priveliștea este uluitoare.

Catedrala St. Stephan Viena Blog Calator
Catedrala St. Stephan, Viena

Din Stephanplaz, centrul Vienei, puteți merge pe jos până la Palatul Hofburg. Acesta este palatul vechii dinastii Hasburg, familie care odinioară a domnit imperiul Austr-Ungar. În prezent, palatul servește drept casă oficială a președintelui Austriei. Vă recomand să vizitați trezoreria imperială, ce face parte din Palatul Hofburg din Viena. Este cea mai mare și cea mai impresionantă trezorerie din lume. Dacă ați ajuns până aici, mergeți și la Muzeul de Istorie a Artei (Kunsthistorisches Museum), care se află în imediata apropiere a Palatului Hofburg.

Hofburg Viena Blog Calator
Hofburg, Viena

Opera de Stat din Viena (Wiener Staatsoper) se găsește la o scurtă plimbare de Palatul Hofburg. Opera este una dintre cele mai mari și mai renumite case de operă din lume, fiind scena unor nenumărate concerte, balete și opere muzicale. Dacă nu reușiți să asistați la un concert, puteți vizita cladirea. Mie mi-a placut imaginea interiorului operei, vazută de pe scenă. Aveam impresia că sunt atât de mică, nici nu-mi pot imagina ce simte un artist când este sala plină ochi 🙂 Imediat ajungeți și la Musikverein, o sală de concerte binecunoscută, fiind casa orchestrei filarmonice din Viena.

Opera din Viena Blog Calator
Opera din Viena

De la Musikverein faceți o plimbare de 15 minute până în Stadtpark. Este un parc foarte drăguț, un loc perfect pentru o pauză de cafea. În acest parc veți da peste câteva sculpturi, printre care monumentul de bronz aurit al lui Johann Strauss II, compozitorul The Blue Danube Waltz. Statuia este mereu asaltată de turiști care vor să facă poze cu Johann Strauss II.

Statuia lui Johann Strauss din Viena Blog Calator
Statuia lui Johann Strauss din Stadtpark

După pauza de cafea vă trimit într-o plimbare un pic mai lungă, de aproximativ jumătate de oră, până la Belvedere Palace. Eu recomand mersul pe jos, așa explorați cel mai bine orașul. Însă dacă alegeți un mijloc de transport, mergeți cu metroul până la stația Haptbahnhof sau cu tramvaiul numărul 18 până la stația Quartier Belvedere. Palatul Belvedere este unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură barocă din Europa și se află în mijlocul unui parc superb. Vă recomand să vizitați și grădinile palatului. Sigur veți face poze grozave 🙂

Castelul Belvedere, Viena
Castelul Belvedere, Viena
Grădinile Castelului Belvedere Viena Blog Calator
Grădinile Castelului Belvedere, Viena

Și am ajuns și la Palatul Schonbrunn, una dintre cele mai populare atracții turistice din Viena. În ziua în care am vizitat Palatul Schonbrunn îmi propusesem să văd multe alte locuri din Viena. Însă acest palat minunat mi-a ocupat aproape toată ziua, nici nu mi-am dat seama când a trecut timpul. Așa că vă recomand să nu vă faceți prea multe planuri în ziua în care veți merge la Schonbrunn. Acest palat al marii monarhii Hofburg este construit în stil rococo. Construcția, cu minunatele sale grădini, demonstrează viziunea și aspirațiile familiei habsburgice. Puteți vizita camerele deschise publicului din interiorul palatului. Mie mi-a plăcut cel mai mult parcul din jurul Schonbrunn, este o oază minunată într-un oraș atât de aglomerat. Plimbarea până la Gloriette face toți banii. Gloriette din Viena este cea mai mare și cea mai cunoscută glorietă din lume. Beți o cafea aici pentru a vă încărca bateriile. Priveliștea asupra orașului și asupra Palatului Schonbrunn este superba.

Palatul Schonbrunn, Viena Blog Calator
Palatul Schonbrunn, Viena
Gloriette Viena Blog Calator
Gloriette, Viena

Ringstrasse este unul din locurile mele preferate din Viena. Ringul vienez este bulevardul ce înconjoară orașul interior și istoric din Viena (primul district). Aici se găsesc cele mai faimoase și impresionante clădiri precum Opera, Palatul Hofburg, Parlamentul și Primăria. Nu e vorba doar despre cladiri, ci și despre atmosfera care înconjoară aceste clădiri…

Cladirea Parlamentului Viena Blog Calator
Cladirea Parlamentului, Viena

V-am vorbit doar despre partea istorică și culturală a Vienei. Pentru partea comercială a orașului vă recomand să mergeți pe Mariahilferstrase. Este un loc bun pentru a face cumpărături. Veți găsi aici toate brandurile cunoscute. Pe bulevard se găsesc o mulțime de cafenele și restaurante. Este o stradă lungă și de obicei super aglomerată.

Cu siguranță acesta nu este ultimul meu articol despre Viena, capitala Austriei. Cum vă spuneam la început, nu pot să fac un top al celor mai frumoase locuri din acest oraș, pentru ca toate sunt minunate, toate merită vizitate, toate merită menționate. Sunt atât de multe lucruri de făcut în Viena, oraș minunat în care mereu descoperi câte ceva. În acest articol am încercat totuși să mă axez pe cele mai vizitate atracții turistice, pe cele mai populate și centrale zone. Dar promit că voi reveni și cu alt articol în care vă voi povesti ce surprize plăcute mai ascunde Viena. Până atunci, vă invit să citiți impresiile și poveștile noastre și despre alte orașe ale Europei, aici.