Ne-am luat excursia în Algarve, Portugalia, cu gândul la relaxare, plaje frumoase, drumeții și multe locuri superbe de vizitat. Pot să vă spun că zona Algarve ne-a depășit mult peste măsură așteptările. Este un teritoriu incredibil, iar unele peisaje te lasă fără suflu.
Noi am mers la începutul lunii septembrie, perioadă în care vă recomand și vouă să mergeți pentru că este o perioadă perfectă pentru a face plajă și pentru a explora teritoriul pentru că nu este extrem de cald sau prea aglomerat.
Am stat în orașul Portimao, aproape de Praia Da Rocha. Am mai fost în Portugalia, mai exact în Lisabona, cu vreo 4 ani în urmă și ne-am îndrăgostit pe loc de oraș, de felul în care se poartă localnicii, de cultură, de gastronomia lor. Așa că în seara în care am ajuns în Portimao ne-am interesat de o excursie în capitala Portugaliei, Lisabona. Din Portimao am mers aproximativ 3 ore până în Lisabona, cu un autocar al companiei de transport EVA. Ne-am bucurat enorm că am ajuns din nou pe străzile Lisabonei. Sunt foarte multe locuri pe care am fi vrut să le revedem, dar având doar câteva ore la dispoziție, ne-am mulțumit să ne plimbăm pe Rua Augusta, să facem poze în Comercio Square, să privim orașul din castelul Sao Jorge și să mâncăm vestitele pastel de nata. Voi intra în detalii despre capitala europeană care mi-a intrat în suflet într-un alt articol, acum voi lasa pozele să vorbească.

Lisabona, Portugalia
Lisabona, Portugalia
Lisabona Portugalia
Lisabona, Portugalia – Castelul Sao Jorge
Pastel del nata in Lisabona, Portugalia
Pastel del nata in Lisabona, Portugalia

Să revenim la Algarve. Cum vă spuneam, am fost cazați la câțiva pași de Praia Da Rocha. În traducere plaja cu stânci, este o plajă uriașă de-a lungul căreia ne-am plimbat până în stațiunea Alvor, Praia dos Tres Irmaos. Nici nu ne-am dat seama când a trecut timpul, pentru că ne opream din 10 în 10 metri să facem poze, să admirăm culorile mării și formele stâncilor și bineințeles să ne bucurăm de razele soarelui.

Plaja da Rocha Algarve Portugalia
Praia da Rocha, Algarve
Plaje Algarve Portugalia
Praia da Rocha, Algarve

În următoarea zi am pornit spre Lagos, un oraș portughez autentic. Ne-am plimbat pe străduțele înguste ale orașului și apoi am luat-o la pas spre Ponta da Piedade. Poți ajunge acolo cu trenulețul, cu autobuzul, cu mașina închiriată sau cu un taxi. Noi am preferat să mergem pe jos pentru a putea face opriri la fiecare plajă pe care o aveam în minte, cum ar fi Praia do Pinhao, Praia Dona Ana, Praia do Camilo. Fix în această ordine se află aceste plaje dacă pleci din Lagos către Ponta da Piedade.

Lagos, Portugalia
Lagos, Portugalia
Lagos, Portugalia
Lagos, Portugalia
Lagos, Portugalia
Lagos, Portugalia

Praia do Camilo este considerată una dintre cele mai frumoase plaje din Algarve. Este o plajă micuță, iar accesul spre ea se face prin coborârea unor scări care îi oferă un farmec aparte. Fiind destul de aglomerată și îngrămădită, am preferat doar să ne bucurăm de valurile oceanului și să facem câteva poze. Este într-adevăr o plajă superbă, apa este cristalină, iar nisipul de un auriu plăcut ochilor. Am observat că multă lume făcea snorkeling, deci cred că e o zonă bună pentru “cutreierat” apele.

Plaja do Camilo Algarve
Praia do Camilo, Algarve
Algarve Portugalia
Praia do Camilo, Algarve

Praia de Pinhao si Praia Dona Ana sunt plaje superbe în stilul Algarve, înconjurate de roci, mai mari și mai aerisite decât Praia do Camilo. Nu vă pot spune care este preferata mea dintre acestea, pentru că fiecare are farmecul ei.

Dar să ne continuam drumul spre Ponta de Piedade. Peisajele sunt minunate de-a lungul coastei, de sus plajele se văd incredibil. Mi-e tare greu sa vă descriu în cuvinte ce au vazut ochii mei atunci. Ponta de Piedade nu este o plajă propriu zisă, pentru ca nu are nisip. Este o zonă stâncoasă, cu roci care ating și 20 de metri; este poate cea mai frumoasă zonă pe care am vizitat-o în Algarve. Ajunși acolo, am coborât cele 182 de scări până la grote. De aici puteți lua barca sau puteți închiria un caiac pentru a descoperi și alte plaje de lângă coastă. Noi ne-am plimbat mult pe aici, ne-am cățărat pe stânci și nu ne opream din admirat Atlanticul. Daca ajungeți aici, neapărat trebuie să vedeți această zonă de pe apă, este mai impresionant așa.

Ponta da Piedade, Algarve Portugalia
Ponta da Piedade, Algarve
Ponta da Piedade, Algarve
Ponta da Piedade, Algarve

Urmatoarea destinație din excursia noastră era Praia da Marinha, considerată cea mai frumoasă plajă din Algarve. Este situată la 7 km de orașelul Lagoa și nu stiu de ce, dar mi s-a părut o eternitate până am ajuns acolo. Nici nu mă mai așteptam să fiu impresionată în vreun fel, mai ales după ce am văzut minunățiile de plaje pe care le-am amintit mai sus. Ajunsă acolo însă, recunosc că am rămas fără cuvinte. Plaja este înconjurată de stânci abrupte și pentru a ajunge la țărm este nevoie să cobori câteva scări. Însă înainte de a coborî, am admirat priveliștea uluitoare asupra plajei. Ne-am plimbat de-a lungul plajei, ne-am cățărat pe stânci (chiar pe langă acea bine cunoscută stâncă care are forma literei M), ne-am lăsat acoperiți de valuri și îmbăiați de razele soarelui. Asta până când am început să resimțim fluxul oceanului, care ne alunga de pe plaja. 

Praia da Marinha, Algarve Portugalia
Praia da Marinha, Algarve
Praia da Marinha, Algarve
Praia da Marinha, Algarve
Praia da Marinha, Algarve
Praia da Marinha, Algarve

Am inceput drumul catre Benagil. Am mers pe stâncile înalte, luându-ne după un grup de turiști și neștiind cam ce fel de drum ne așteaptă. Știam și speram doar că mergand în acea direcție, vom ajunge acolo unde ne dorim, la Benagil 🙂 Sfatul meu este să nu vă încumetați la acest traseu daca nu aveți încălțăminte potrivită și puțină condiție fizică. Însă pe cât de dificil a fost, pe atât de frumoase au fost peisajele, plajele și grotele peste care am dat pe drum. În prima poză de mai jos se vede o parte mică-mică din traseu, pe lângă acel gărduleț, doar pentru a vă face o idee despre ceea ce vă povestesc.În cea de-a doua poză, în departare se văd clădiri albe, punctul unde trebuia să ajungem, orașul Benagil.

Algarve Portugalia
Algarve, Portugalia
Algarve Portugalia
Algarve, Portugalia

Ajunși la Benagil, un pic cam obosiți, ne-am decis asupra unei excursii cu barca, pe ocean. Vă spun din start că vizitarea grotelor Benagil sunt un must do cand ajungi in Algarve. Nu vă pot explica ce-am simțit și câte a putut să-mi arate acea mică barcă. La fiecare plajă, fără acces de pe continent, pe care ajungeam, mă bucuram ca un copil. În fiecare grotă în care intram, simțeam că descopăr altceva. Apa avea o altfel de culoare acolo, un azuriu curat și clar.

Benagil
Benagil, Algarve, Portugalia

 

Eu sunt omul care mereu vrea să vadă altceva, să descopere alte țări, alte culturi. Dar în Algarve m-aș întoarce oricând, pentru că simt că mai sunt atâtea de văzut. Nu am fost pe Praia da Falesia, pe Praia do Carvalho, pe Praia Nova sau pe Praia de Villamoura. Și acestea sunt doar câteva plaje care îmi trec acum prin minte și pe care vi le recomand să le vizitați. Algarve, Portugalia, este un teritoriu incredibil.

Ce mai poți face în Algarve, Portugalia

  • Excursii de o zi. In fiecare statiune veti gasi agentii cu diverse excursii. Asa ca daca stati mai multe zile in Algarve, va puteti lua o excursie pana in Gibraltar sau pana in Sevilla.
  • Vizita in orase portugheze, cum ar fi Albufeira, Faro, Luz, Lagoa. De asemenea puteti merge la Sagres, un oras care desi se afla tot in regiunea Algarve, nu este atat de vizitat ca celelalte. Sagres se afla situat la doar cativa kilometri de punctul cel mai sud-vestic al Europei, Cape St. Vincent.
  • Plimbare la Alvor. Acesta este un alt lucru pe care nu am reusit sa il fac in Algarve. Nu-i problema, data viitoare 😉
  • Aventura cu Kaiacul de-a lungul coastei atlantice.

Ce mancam in Algarve, Portugalia

Zona Algarve este renumita pentru restaurantele rafinate. Noi am incercat in fiecare zi alt fel culinar si nu am fost dezamagiti deloc. Sa incercati neaparat Cataplanas, un fel de mancare cu fructe de mare si peste. Delicios. De asemenea, nu aveti cum sa dati gres cu sardinele la gratar. Crevetii sunt gatiti in toate felurile posibile si sunt deliciosi. Ca desert, incercati “bolo mimoso”, o tartă delicioasă cu migdale.

Portugalia mi-a intrat de mai demult in inima, dar vizitand si regiunea sudica, nu va pot spune cat de indragostita sunt de aceasta tara. In drum spre casa, deja faceam planuri pentru intoarcerea noastra acolo. Aceasta vacanta s-a transformat in una dintre cele mai frumoase amintiri.

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.